A bürokrácia ördögi termékei

Az iratok… Jaj. Ha vannak ördögi találmányai a mindenkori államhatalomnak, a bürokráciának vagy nem tudom kinek. Nevezzük így, közigazgatás. Szóval, ha van ördögi találmány, akkor azok a személyes iratok. Személyigazolvány, lakcímkártya, útlevél, taj kártya, adóigazolvány, jogosítvány, eu-s tajkártya, diákigazolvány… satöbbi.

Persze, tudom én, hogy számon kell tartani az embereket, igazolni kell a személyazonosságot, rendszerezni kell a különböző engedményeket, az arra való jogosultságot, de hát, na. Tudjuk jól, hogy vannak emberek, akik nem tudnak vigyázni a dolgaikra. Ilyen vagyok én is. És az a tortúra, amin végig kell menni, ha elhagyod ezek közül akár az egyiket is. Még a legádázabb, leggonoszabb, leginkább gyűlölt ellenfelemnek, rosszakarómnak sem kívánom, hogy elhagyja a lakcímkártyáját, mert a fél élete rámegy, hogy visszaszerezze.

És mi a legidegesítőbb? Én már jártam úgy, diákkoromban, hogy fent felejtettem a buszon a diákomat. Mire észbe kaptam, már elhajtott a végállomásról. Még aznap felhívtam a buszos céget (nem nevezem meg, de mindenki tudja, melyiket), hogy nézzék meg azon a buszon, ami reggel ment, mert tudom, hogy ott csúszhatott be a két ülés közé. Aztán persze sejtem, mennyire intézkedett a jó fej sofőr, mert visszaívtam őket, és azt mondták, már nincs ott. Mire az iskolában elintéztem, hogy kaphassak egy újat, ami mondjuk két hónap volt, arra meg kipostázta nekem a volán, hogy – láss csodát – megtalálták az egyik busz ülései közé szorulva.

Mindegy, mindezzel csak azt akarom elmondani, hogy az iratok érthetetlen és ördögi dolgok számomra. Tök könnyű elhagyni őket, mert olcsó, semmilyen kis papírok meg kártyácskák, és mégis – ha elveszíted, hónapokba telik, mire újat kaphatsz. Engem nagyon dühít, és nem is értettem soha, mi tart ennyi ideig rajta. De lényegtelen, azóta ha tehetem, inkább csak a legszükségesebbeket hordom magamnál, hogy ne legyen baj.

Azért aktuális most ez a téma, mert a múlt hónapban megint az okmányirodában kellett járnom, hiszen elhagytam sikeresen a lakcímkártyámat. Ezért hozam ezt példának már az előbb is. Szóval nem elég, hogy egy fél délelőttöt erre kellett szánnom, de még hónapokig nem is kapok újat.

Na de legalább valami haszna is volt. Mellettem ugyanis két srác, talpig motoros cuccban, arról dumáltak, hogy van egy jó kis honlap, meg egy megérős akciós bukósisak lehetőség.  Meg hogy ez a weboldal tök jól összefoglalja, hogy miket kell tudnod a bukósisakokról, milyen szempontokat vegyél figyelembe, ha újat veszel. Törésteszt például, hogy milyen feliratot, licencet kell keresned, hogy biztosan tudd, átment a megfelelő, eus szabványteszten. Meg ott van még a festés, a méret belövése… stb. Van egy kép is például, ami részletesen bemutatja, hogy a fejed melyik pontján mennyire kell passzolnia, hol kellene nyomnia a sisaknak, hol kevésbé, illetve hogy mekkora méret kell a fejed körvonala alapján. És igen, beszélek az akcióról, ami legjobban felkeltette a figyelmem, mert alig kellett tenni érte valamit, és máris ötezer forinttal olcsóbban vehettél. A rengeteg infó mellé még pénzügyileg is jól jársz.  Szóval amikor elhangzott a honlap neve, egyből feljegyeztem a telómba, és otthon rá is vetettem magam, mert az akciós bukósisak eléggé érdekelt. És valóban, tényleg könnyen kaphatsz engedményt, úgyhogy már csak a megfelelő sisakot kell kiválasztanom.

Ha ennyi haszna is, de legalább volt annak, hogy trehány meg figyelmetlen vagyok.