Ahány irattípus, annyi gázpalack fajta

Ma ha kimondjuk a dokumentum szót, akkor elsősorban a számítógép jut eszünkbe, pedig sok évszázad úgy telt el, hogy papír formátumban tárolta mindenki az adatokat, dokumentumokat, iratokat, ügyeket. A jelen helyzet papír és bit alapú, hiszen még nem álltunk át teljesen a digitális adattárolásra. Az, hogy egy cég mennyi papírt használ, az attól függ, hogy milyen modern rendszerrel dolgozik. A legkevésbé modern hátterű rendszerek még mindig csak papír alapú adminisztrációval működnek, ám erre példát már elég nehéz találni, hiszen minden ügyintézésnél használnak számítógépeket, akkor pedig már értelemszerűen lehet rajta tárolni is iratokat.

Az olyan vállalatok, amelyek igyekeznek teljesen digitális formára átállni, már nyújtanak ügyfeleknek olyan opciót, hogy digitálisan lehessen aláírni náluk a szerződést. Ám ez a folyamat sok mindentől függ, és számtalan olyan helyzetet látni a való életben, hogy hiába történik az adatok cseréje pl. emailen keresztül, ki kell nyomtatni a dokumentumot, aláírni és visszascannelni. Ugye milyen túlbonyolítottnak tűnik a dolog?

A számlák esetében már sokkal jobb a helyzet, lehetőség van mobilszolgáltatóknál és egyéb más cégeknél nem papír alapú számlázást kérni, így el lehet kerülni, hogy emiatt folyton csak gyűljenek és gyűljenek az iratok otthon.

Internetes vásárlás esetén a blokkok száma is stagnálni kezd, hiszen kérésre emailben elküldik azt, bár ezt nem mindenhol lehet kérni, a termék átvételekor így szokott jönni papír alapú nyomtatvány.

Azonban azon kívül, hogy kevesebb fát kell kivágni akkor, ha kevesebb papírt használunk, van még egy előnye a helyzetnek: annál kevesebb lesz az éghető anyag otthon! Ha valami kigyullad, akkor bizony a sok papír hatalmas veszélyt jelent, ezt mind megtanultunk gyerekként.

Amiket írtam eddig az igazából egy könyvelő ismerősömmel átbeszélt téma volt, amit nála folytattunk a Duna-kanyarban a háza kertjében, éppen gázpalackra várva.

Ugyanis olyan gázcseretelepről rendelt gázpalackot, amihez nem kell külön elvinni a cserélni kívánt palackot, hanem ők jönnek házhoz. Ez nagyjából úgy működik, mint mikor rendelsz magadnak valamit a netről, csak itt felhívod őket, és max. néhány napon belül megkapod a kívánt palackot, azzal a különbséggel, hogy bizonyos helyzetekben akár 1-2 napon belül is megtörténhet a csere. Ez annak függvénye, hogy megy-e a közeledbe amúgy is egy szállító, mert ha igen, akkor lehet a vártnál hamarabb kihozzák neked, de mindenképpen megbeszélt időpontban. Elég gyakran előfordulhat az is, hogy már aznap kihozzák a palackot, ezért hirdetik magukat úgy, hogy „akár 4 órán belül”.

Ezért is fontos az, hogy felkészüljön a vásárló a cserére, vagyis vigye ki a kapuba az üres palackját, hogy a gázcseretelepről érkező ember szinte azonnal tovább tudjon menni, és így nagyon hamar lebonyolításra kerüljön a vásárlás. Na mi ebben várakozó pozícióban beszélgettünk ezekről a dolgokról.

A könyvelő haverom amúgy nem lacafacázik, ő nem a szokásos 11,5 kg-s PB gázpalackot használja, hanem a legnagyobb, 21kg-s, kisebb torpedó méretű verziót. Azt mondja nem szeret sokat bajlódni az ilyen dolgokkal, a kifogyás elkerülhetetlen, tehát marad az, hogy minél ritkábban kelljen cserélni, és ezt a nagyobb palackkal lehet elérni.

Elmondása alapján kicsit olyan a palack csere menete, mintha egy faluban a zöldségeshez járna, mert mikor telefonál, és mikor kijött valaki, akkor már szinte régi ismerősként üdvözlik egymást. Ez a gázcseretelep arra (is) épít, hogy egy megszokott, közvetlen folyamat legyen a vásárlás. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy mindenkit szívesen fogadnak ügyfelüknek, lehetsz nagy mennyiségben rendelő vállalat, vagy kis vidéki ház tulajdonosa, egyaránt szívesen fogadják a rendelésed.A személytelen tömegkultúra közepén ez kellemes tapasztalásnak számít. Továbbá az is előnyös náluk, hogy Budapestre és környékére kedvezményesen szállítanak.

Természetesen nem csak PB gázpalackot lehet tőlük rendelni, hanem számtalan egyéb típust is, mint az oxigén, nitrogén, acetilén, argon, corgon és a hélium.

Ahogy erről beszélgettünk, eszembe jutott, hogy egy másik haverom hőlégballon utazásokat szokott tartani, és ő folyton autójával szokta vinni gázcseretelepre a cserélni kívánt palackokat. Nem túl hatékony internet használó, ezért is lehetett, hogy nem hallott az ilyen gázpalackfutár szolgáltatásról. Éppen eljött az ideje ennek is. Neki aztán igazán jól fog jönni, hogy a hélium palackokat nem neki kell majd fuvaroznia a gázcseretelepre és vissza. Ha összeadnánk, hogy az utóbbi 10 évben mennyi ideje ment el azzal, hogy maga vitte el a telepre a palackokat cserélni, hát biztosan meglepő számot kapnánk, összesen akár napokról is lehet szó.

A nagyszüleimnek is nagyon jól jöhet egy ilyen információ, ők ráadásul Budapest környékén laknak, így biztosan jobban megérné nekik a gázpalack cseréje, ahelyett, hogy maguk szállítják el mindig oda, ahol cserélni lehet azt. A mai világban a vásárlási szokások úgy alakulnak, hogy a vevő minél kényelmesebben tudjon vásárolni (kanapéról), és minél kényelmesebben jusson hozzá a megvásárolt dologhoz (kihozzák neki). Ez a trend rendkívül kellemessé teszi az olyan típusú vásárlásokat, amihez mindenképpen személygépjármű szükséges, hiszen egy gázpalackot csak úgy nem vihetsz fel a buszra, sőt, minden tűz és robbanásveszélyes dolog, benzin stb. szállítása szigorúan tilos a tömegközlekedési járműveken. Erre onnan emlékszem, hogy gyerekként sokszor elolvastam a buszokon lévő kiírásokat. Szóval nem lehet gázpalackot csak úgy szállítani, kell hozzá egy autó.

Ahogy öregszenek a nagyszüleim, számukra az a legkényelmesebb és egyben legbiztonságosabb is, hogy ha nem kell folyton autóba ülniük, ha valamit el szeretnének intézni. Ezért egy gázcseretelep szállítási szolgáltatása gyakorlatilag nyugdíjas barát megoldásnak titulálható.

Még egy dolog jutott eszembe a beszélgetés közben, az, hogy a bátyámék számára is értékes információ lehet ez a gázcseretelep, mert ő karosszérialakatos, ezért a hegesztés számára mindennapos tevékenység, és a hegesztéshez többféle gázpalack típus szükséges (oxigén és valamelyik az acetilén, corgon és argon trió közül), látom is magam előtt a testvérem szemét, ahogyan felcsillan annak hallatára, hogy legalább ezért nem kell majd folyton eljárkálnia.  

Egy ártatlan kis beszélgetés mennyi ötletet tud adni, a következő családi összejövetelen el is mesélem mindenkinek ezt a gázpalack vásárlási lehetőséget.