Gondos konyhatervezéssel az iratvesztés ellen

Miután a nyelvtanulás eredményeként sikerült új állást szereznem magamnak a fővárosban, elég hamar sikerült magamnak egy kis megtakarítást félretennem, amit már arra tudok fordítani, hogy a saját életemet tegyem könnyebbé.

A jelenlegi lakásomban a konyha az a helyiség, amivel a legkevésbé vagyok elégedett, így egyértelmű volt, hogy itt fogom először megejteni a felújítást. A helység régi és lepusztult volt, csúnya csempékkel és karcos szekrényekkel, mindenféle szépség nélkül. A gáztűzhelyen a rózsák fele már alig égett, a sütő egyenetlenül sütött, ami pedig a legjobban idegesített, hogy a szekrények közt néhol 2-3 centis rés is volt a rossz illesztés miatt. Először, mikor még nem számoltam ezzel, sikerült a személyi igazolványomat beejteni közé, amit több órás szenvedés árán sikerült onnan kipiszkálnom – majd rá egy héttel megismételtem a TAJ kártyámmal. Mivel ezzel már hivatalosan is igazolványra veszélyes területté vált a konyhám, elengedhetetlen volt a felújítás.

Nagy tapasztalat híján elkezdtem online segítséget keresni, és elég hamar találtam is egy konyhákról szóló oldalt, ahol lépésenként végigvezettek, hogy milyen opcióim vannak, és milyen döntéseket kell meghoznom egy felújítás során. Az első, amit világosan láttam, hogy bár már van állásom, az teljesen biztos, hogy nem tudok valódi fa berendezést megengedni magamnak, így inkább MDF konyhabútoroknak kezdtem utánanézni. Itt is megpróbáltam először az akciós áron hirdetető oldalakat felkeresni, és szerencsére a legtöbb dolgot sikerült is így megtalálnom.

Szerencsére a legtöbb tanácsban, amit a konyhabútoros oldal szakértőitől kaptam, nem korlátoztak az anyagi dolgok: az, hogy a bútoraimat egységes stílusban válogassam össze, egy kis odafigyeléssel lehetséges volt plusz ráfordítás nélkül is. Ha azonban nem olvasok róla, akkor valószínűleg leragadok ott, hogy egyenként minden berendezési tárgy nézzen ki jól, és nem gondolok arra, hogy valamikor ezek össze lesznek rakva, és egymáshoz is illeniük kell, így azért nagyon nagy szerencsém volt, hogy ráakadtam egy helyre, ahol szakértők segítenek.

A csempéket szerencsére könnyű volt használtan is megtalálnom, azután, hogy kiválasztottam a színt, és mivel kicsi a konyhám, ezért a hibás darabokat nem is kellett felhasználnom a felújítás során. A gáztűzhely és a hűtőszekrény már keményebb dió volt: nem a kinézet miatt, sokkal inkább az, hogy megtaláljam a nekem megfelelő típust (rengeteg fagyasztott ételt szoktam még néha kapni a szüleimtől vidékről, ezért különösen nagy mélyhűtő részre van szükségem) és azt jó áron meg tudjam venni.

Végül még egy nagy rakás konyhai kiegészítőt kellett beszereznem, amik már régóta hiányoztak. Nem akartam semmit elhozni a szüleimtől, mert tudtam, hogy bár szívesen adnák, nekik is hiányozna, ezért az utóbbi hónapokban nem volt kenyérpirítóm, turmixgépem, de még elég serpenyőm se ahhoz, hogy egy bonyolultabb ételt megfőzzek. Pedig miután gondosan összeválogattam a szekrénysorokat és polcokat, most már helyem is volt őket tárolni, így semmi se állt a beszerzés útjában.

Az egész a végén még egy nagyon kicsi étkezőasztalt és három széket vettem hozzá, hogy mégis legyen egy hely, ahova leülhetek enni, ne pedig a kanapéra morzsázzak, mint eddig.

A végeredménnyel pedig nagyon meg voltam elégedve: a konyhabutorom.hu tanácsaival olyan felújítást sikerült elvégeznem, amilyet nem is reméltem, mielőtt nekikezdtem. Minimális pénzbefektetéssel sikerült egy stílusos, sokkal élhetőbb konyhát kiépítenem, ami rengeteg apró kis konyhai ötletet használ ki azért, hogy nekem a lehető legkényelmesebb legyen a főzés.