Iratválogatás közben rájöttem, az utóbbi években sokat változtak a napelemes rendszerek árai

Otthon kiszortíroztam a papírokat és nagyon sok érdekességre bukkantam. Három nagy doboz volt tele papírokkal. Ezeket mindig csak úgy bedobáltam a dobozba, nem válogattam, nem rendszereztem, ennek az lett a következménye, hogy most kénytelen voltam rászánni egy egész napot és rendbe tenni mindent. A legfontosabb az volt, hogy az orvosi papírjaimat összerendezzem, mert nagy kivizsgálásra kell mennem, és kérte a doki, hogy szedjek össze minden eddigi leletet és vizsgálati eredményt, hogy a mostanival együtt láthassa a teljes kórképemet. Hiába, sokszor megfordultam orvosnál életem folyamán, és a leletek nagy része még akkor lett, mikor nem voltak mind feltöltve számítógépes rendszerekbe, és lehetett egy pillanat alatt lekérni bármit. Ezek csak papír alapon készültek el, és most el kell őket vinnem, de akkora volt a kuszaság, hogy kénytelen voltam mindent rendbe tenni, hogy minden leletet megtaláljak.

Ezen kívül találtam egy csomó hasznos papírt a házról. Már tök régóta keresem őket, nem tudom, hogy nem jutott eszembe, hogy ezeket is ide dobáltam be. a ház az önkormányzat tulajdonában volt és a nagymamám negyven évig bérelte tőlük tisztességgel, természetesen soha, egyetlen fillér tartozása nem volt. Mikor meghalt szegénykém, az önkormányzat felajánlotta, hogy jutányos áron megvásárolhatom, hiszen én is itt éltem már vele a végén, és nem akartak kitenni, gondolom.

Természetesen, eszem ágában nem volt kihagyni a lehetőséget, azonnal rácsaptam és megvettem a házat, nagyon jutányos áron. Most megtaláltam ehhez is minden papírt, megvannak a bérleti szerződések, csekkek és számlák, még úgy, ahogy a mama szépen precízen összerakta, mellédobálva azokkal, amiket már én fizettem, és amiket már én kevésbé precízen, de szintén mellé tettem. Jó tudni, hogy megvannak, Minden megvan.

Mivel volt megtakarításom, és a házra a felét sem kellett elköltenem annak, amit házvásárlásra szántam, így arra gondoltam, a megmaradt pénzemből nagyon szépen felújítom, hiszen megérdemli ez a kis házikó, olyan sokáig szolgált boldog otthonául a mamának, és remélem, hogy még az lesz nekem is jó sokáig. Megtaláltam most az összes tervet és iratot, amit anno kértem és rendeltem, az árajánlatokkal együtt. A felújítás nem valósult meg, mert az élet más helyzetet hozott, amiben azt akkor nem tudtam megtenni, de azt hiszem most jött el az ideje annak, hogy megint ezen gondolkodjak.

A leginkább érdekes számomra a napelem rendszerre kapott árajánlat volt, mert azon azóta is folyamatosan gondolkoztam. Elég magas a rezsim annak ellenére, hogy egyedül élek és mivel jó hosszú távon tervezek itt maradni, arra gondoltam, befektetek a jövőmbe és felszereltetek egy napelemes rendszert a tetőre, de mikor utoljára árajánlatot kértem egy ilyenre még annyira sokba került, hogy kb. 50 év múlva térült volna meg, még az én relatíve nagy fogyasztásom mellett is.

Felmentem a netre és megnéztem, hol mozognak most a napelemes rendszerek árai, és nagyon elcsodálkoztam rajta, hogy mennyit estek az utóbbi években. Sokkal elérhetőbbé váltak számunkra, közemberek számára ezek a rendszerek, és ezen az áron azt hiszem, én is megcsináltatom most már.

A többi felújítási munkálattal még várok, mert azok nem hogy olcsóbbak, inkább drágábbak lettek, ráadásul a jó szakemberek mind külföldre mentek dolgozni, aki normális árban és jól dolgozik, arra minimum egy évet kell várni, hogy egyáltalán betegye ide hozzám a lábát és felmérje, hogy mit kellene megcsinálni, illetve, hogy az nekem mennyibe kerülne.

Úgy hogy ezt még pihentetem kicsit, minden esetre a napelemes rendszerre kérek egy árajánlatot, és belevágok. Azt mondják, csak az első lépést nehéz megtenni, a többi már jön magától.

Tovább kurkászva találtam még számlákat vásárlásokról, a konyaklencsém dioptriájának pontos leírását, és találtam még néhány régi szerelmeslevelet is.

Ezzel meg is volt az egész napos program és lett esti is. Kibontottam egy üveg bort és az este hátralévő részét azzal töltöttem, hogy olvasgattam a múltam darabjait.